אני זוכרת עד היום את הפעם ההיא שחיטטתי בארונות המטבח של סבתא ומצאתי מחברת יפה, ישנה מאוד אך שמורה ומסודרת, שעל כריכתה נכתב באותיות קידוש לבנה מתכונים לשבת. זוכרת שכבר אז זה היה נראה לי מעט תמוה ולא ממש הבנתי – מה ההבדל בין מתכונים רגילים לבין מתכונים לשבת?
אני חושבת שחלק מהקושי שלי, מעבר לזה שלא הבנתי מדוע צריך להפריד, היה העובדה שפשוט לקחתי כמובן מאליו את האוכל וכל הטוב המונח על השולחן מולי בארוחות השישי המשפחתיות אצל סבתא בבית.
לימים גיליתי שגם לאימא שלי יש מחברת כזו, ושהמתכונים במחברת שלה זהים כמעט לגמרי למתכונים במחברת של סבתא, וככה הבנתי איך משתמרת מסורת ועוברת לדורות הבאים, כך שכולם יזכו ליהנות מהמסורת, הטעמים המיוחדים והייחודיות של השושלת המשפחתית, לפחות בכל הנוגע לבישול. בעצם, זה הרבה יותר מרק בישול.
באותו יום, כשמצאתי את אותה מחברת, ניגשתי לסבתי ושאלתי אותה בפשטות – "סבתא, מה הם מתכונים לשבת? למה זה לא נמצא יחד עם כל המתכונים בספרי המתכונים שלך?" היא חייכה חיוך גדול, כאילו רק חיכתה כבר לרגע שאבוא לשאול את השאלה הזאת, והחלה לספר על המתכונים לשבת שאימא שלה הייתה מכינה ושהיא הייתה אוכלת כילדה.
מתכונים לשבת שעוברים מדור לדור
החלה הגדולה והזהובה שהייתה מפיצה את ניחוחותיה ברחבי השכונה, עוף עסיסי עם תפוחי אדמה בתנור, ירקות שורש צרובים בתנור עם מעט מלח וקינמון, סלט הפטרוזיליה, כוסברה, גמבה, שום, שמן זית ולימון שתמיד כיכב בצלחות של כולם כרוטב המוצלח ביותר לכל מנה, נתחי הדג ברוטב עגבניות ופלפלים ומגוון עלים ירוקים ועוד שלל סלטים צבעוניים ונהדרים.
את כל אלה זכרתי גם אני מהארוחות שאכלתי ועדיין אוכלת מדי ערב שישי יחד עם כל המשפחה סביב השולחן.
"אבל אם כל המנות נשארות בדיוק אותו דבר במשך כל השנים ובכל המשפחות, למה צריך שתהיה מחברת מיוחדת של מתכונים לשבת לכל אחד?" שאלה מצוינת! סבתא שמחה, והסבירה שאמנם המנות דומות מאוד, אבל כל אדם שונה מרעהו ולכל אחד הדרך הייחודית שלו לבשל והטעם המיוחד שלו וההעדפה האישית.
מחברת מתכונים לשבת עם הטעמים של סבתא
נכון שיש הוראות מדויקות מאוד, אבל אוכל אף פעם לא יוצא בדיוק אותו דבר! זה לא מפעל, אלה ידיים עובדות ואוהבות, יש מאחוריהן רגשות ומחשבות והרהורים ורעיונות ותמיד יש מקום להכניס את המגע האישי.
אלה המנות שמלוות את המשפחה שלנו כבר דורי דורות מהמקום ממנו הגענו והמצרכים שהיו לנו ומהם הפקנו את ארוחות המלכים הטובות ביותר שיכלנו. זו הסיבה שכל ההוראות דומות, אבל לכל אחד יש מחברת קצת אחרת, עם כתמי תיבול קצת שונים על הדפים.
היום, כפי שהבטיחה לי סבתא אז בשיחה ההיא לפני שנים, גם לי יש מחברת יפה, עם עיטורים על הכריכה ועליה מתנוססת הכותרת "מתכונים לשבת".
גם במחברת הזו יש את אותם מתכונים בדיוק, שאכלתי עם משפחתי כילדה ואני אוכלת היום עם משפחתי וילדיי, והם באמת לא דומים בדיוק. יש להם את הטעם של המטעמים של סבא וסבתא, וגם של המטעמים של אבא ואימא וגם של המטעמים שלנו.
להשאיר תגובה